woensdag 21 september 2016

De natuur

We liepen door de jungle en veegden het zweet van ons voorhoofd. Op takken zaten hagedisachtigen die net zo goed dood konden zijn. Het kleinste aapje ter wereld holde achter het andere kleinste aapje ter wereld aan, en aan het plafond hingen vliegende honden. Die met die oranje gezichtjes vind ik het mooist, zei ik.
Die komen uit de winkel, zei de oppasser.
Ik lachte, maar hij was serieus, het waren pluche vleermuizen, daar opgehangen voor de manlijke vliegende honden. Ze hadden teveel testosteron, nu gingen ze elkaar te lijf. Hopelijk hield dat op als ze knuffelbeesten konden verkrachten.
En, werkt het? vroeg mijn vriendin geïnteresseerd.
Ja, het werkte.
De natuur is prachtig.

Waar zijn de katachtigen gebleven? vroegen we even verderop. Op de plaats waar hun kooien hadden gestaan stond nu een graafmachine.
De aanwezige medewerkers wierpen elkaar een samenzweerderige blik toe. De kleine katachtigen zijn in het nachtdierenverblijf, zeiden ze.
Maar zo gemakkelijk lieten we ons niet wegsturen.
De grote katachtigen, zeiden we, de poema, de panter, de Bengaalse tijger en de Siberische, de serval, de lynx, de civetkat en de hyena.
De oppassers waren even stil. Eentje keek naar de grond. Het was niet meer van deze tijd, zei een van hen toen. De tijger is van ouderdom gestorven, zei een ander, een tikje defensief.
Wat er met de rest van de grote katachtigen was gebeurd, zeiden ze niet.

Eigenlijk is het voor de vissen ook zielig, zeiden we in het aquarium, voor een bak waarin drie murenen als in trance heen en weer zwaaiden en vier archetypische vissen van enorm formaat iets probeerden dat op zwemmen leek. Je gunde ze een geheugen van twee minuten.
We bleven staan voor een bak met wuivende piemeltjes.
Ik zou best wel weer een man willen, zei mijn vriendin.

’s Avonds was ik op een feestje met oude bekenden. Het viel me op dat iedereen oud en dik was geworden, de mannen ook nog kaal.
Ik mag mezelf gelukkig prijzen met zulke genen, dacht ik. Voor het zelfde geld was ook ik nu oud en dik. De hele avond waande ik me het mooiste meisje van de klas.
Toen zag ik de foto’s.