zondag 29 november 2015

Zeg niet dat het niet kan

De enige hier die het interesseert ben ik, dus praat ik in mezelf. Over Nefertiti, de mooiste vrouw die ooit leefde in Egypte. De vrouw van Echnaton, de ketterkoning die zich graag als Mick Jagger liet afbeelden, nog lang voordat Mick Jagger werd verwekt. Hij stichtte een nieuw geloof, zette alle diergoden bij het vuil en wilde - eiste - dat voortaan Aton werd aanbieden, en Aton alleen. De zonneschijf.

Ik maak er een mondelinge overhoring van:

‘Hij werd vermoord, Echnaton, daar gaan we wel van uit. De priesters – de regering – wilden terug naar het oude en regelden dat Echnatons zoon op de troon kwam. De jonge Toetanchamon. Een twaalfjarige jongen met een horrelvoet, die niet zonder stok kon lopen. Die het liefst in de tuin speelde met zijn dieren. Een watje. Geen oorlogsvoerder. Precies wat ze nodig hadden op dat moment. Toet werd niet ouder dan twintig. Hij heeft het kleinste graf in het Dal der koningen. De enige reden waarom hij zo beroemd is geworden, is dat zijn graf nog onbetreden was toen het werd ontdekt in 1922. Al zijn huisraad lag er nog in. Zijn troon. Zijn gouden masker. Zijn bordspelen, zijn make-up. Zijn drieënzestig wandelstokken (dat getal verzin ik, er is toch niemand die het controleert). Vijftig (idem) pijlen en bogen en al zijn kleren. Allemaal in dat piepkleine graftombetje. En nu blijkt dat helemaal niet zijn tombe te zijn. Het is de tombe van zijn moeder Nefertiti. Alles wijst daarop, zegt een Brits egyptoloog, wiens naam me even is ontschoten (die wel) maar die wellicht de geschiedenis in gaat als de man achter de grootste ontdekking van de eeuw. De sarcofaagkamer van Toet zit aan de linkerkant van zijn graf, dat was alleen bij vrouwen zo. Het gouden masker dat op Toets mummie lag heeft gaatjes in de oren – iets voor vrouwen, niet voor mannen. En het is nu 90% zeker dat achter een van de muren in de achterste kamer van het graf nog een verborgen kamer ligt. Toetanchamon overleed te jong, te snel, zijn eigen graf was nog niet in klaar. Dus kreeg hij een paar kamers van Nefertiti. Denkt de Brit. Nefertiti’s graf is nooit ontdekt. Haar mummie nooit gevonden. En nu is daar die muur. Met die verborgen ruimte erachter.'

Het grootste graf in het dal der koningen is dat van de zonen van Ramses de Tweede, het telt honderdtien kamers. Het werd pas in 1989 ontdekt. Zeg dus niet dat het niet kan, dat er achter die muur niet een complex ligt met tientallen kamers en gangen, en aan het einde een grafkamer met een granieten sarcofaag. Met daarin de mooiste vrouw die ooit in Egypte leefde. Zeg niet dat het niet kan.