zondag 15 november 2015

Neutronenbom

Ik lig in bed en luister naar de storm. De wind beukt tegen de ramen, smijt bouwmaterialen in het rond. Ik denk aan de paus die heeft gezegd dat er wellicht sprake is van een derde wereldoorlog die in hoofdstukken wordt uitgevochten. Ik herinner me opeens heel helder hoe we in de jaren tachtig demonstreerden tegen de neutronenbom met spandoeken waarop stond: Ik ben van na de oorlog en wil dat blijven.
Waar is hij gebleven, de neutronenbom? En hoe zit het met de zure regen? Ik wil onze oude angsten terug. Ik weet niet eens wat we nu precies vrezen. Het is geen land, en ook geen religie. Hoewel sommigen menen van wel.
Een oorlog in hoofdstukken – zijn we al over de helft of is dit nog de proloog? Mag een paus wel dit soort uitspraken doen? Straks gaat Willem-Alexander ook nog wat zeggen.
Buiten gaat een scooteralarm af. De poes rent manisch door het huis. Ik blijf liggen tot het licht word, dan sta ik op. Met een kop thee ga ik voor het raam staan. Op het leegstaande bedrijventerrein arriveren busjes met bontgekleurde pieten. Dat is waar, die hebben we ook nog. Gelukkig weet ik wel wat ik daarvan moet vinden.