woensdag 20 november 2013

Ontsnapping

Eén ding geleerd: roep nooit te hard dat alles al veel te lang goed gaat, want dat is de goden verzoeken. Dan gaat die opdracht waar je een maand van kon leven niet door, blijkt er inene geen geld meer op je rekening te staan en wordt je zo gekoesterde rust opeens verstoord door spoken uit het verleden. En het leven is al zwaar genoeg als je in de gevangenis zit.
Wat? O nee, dat is een televisieserie. Een serie waar je je in onderdompelde om aan de werkelijkheid te ontsnappen. Avond na avond, twee, drie afleveringen achter elkaar. Tot je in slaap valt – in die gevangenis. Droomt van die gevangenis. Verlamd van machteloze woede om het onrecht dat je is aangedaan, want je bedoelde het alleen maar goed toen je een grap maakte over het smerige eten. Je was gewoon eerlijk toen je de medegevangene die dacht dat ze een lijntje had met Jezus, vertelde dat je niet gedoopt kon worden, omdat je niet geloofde. Kon jij er wat aan doen dat de kokkin je grap hoorde? Dat die godsdienstwaanzinnige je als de duivel is gaan zien, en je dood wil hebben? Je bent bang in je slaap. Je bent eenzaam. Je hebt het idee dat niemand je begrijpt.
En je hebt het zo koud. Maar dat komt waarschijnlijk omdat je al dertien jaar in de sneeuw van de Himalaya ligt, je lichaam en je sneeuwpak nog intact, maar bevroren tot op het bot. Niemand hoort je hulpgeroep. Ze noemen de grot waar je voor ligt naar de kleur van je laarzen, het wordt een herkenningspunt voor andere klimmers. Verderop liggen er nog een paar. Een man die twintig jaar geleden even uitrustte tegen een hoop sneeuw. De hoop sneeuw is verdwenen, hij zit er nog steeds. Een vrouw met een beertje naast zich, iemand heeft een vlag over haar heen gedrapeerd, zodat niemand haar van pijn en angst vertrokken gezicht hoeft te zien. We zijn hier voor ons plezier, hoor.
Maar Geza verstoort de rust in de groep met zijn gestook. Hij hangt de vermoorde onschuld uit, beschuldigt Jan van complotjes smeden, terwijl hij zelf niks anders doet. Anna is al niet veel beter. Ze hoeft toch niet zo gemeen te doen tegen Paulien, die dan niet de slimste of de snelste is, maar het allemaal goed bedoelt.
Kunnen ze haar er niet gewoon uit stemmen met z’n allen?
Kunnen ze jou er niet gewoon uit stemmen?
Alleen, waar moet je dan heen?