dinsdag 26 november 2013

De erfenis van Alice

Het kan allemaal wel wat minder. Tientallen euro’s per maand betaal ik voor zaken waar ik nauwelijks gebruik van maak. Digitale televisie terwijl ik amper tv kijk. Een duur Vodafone-abonnement terwijl die flashy telefoon allang is afbetaald. Mobiel internet terwijl ik buiten deur louter wifi (ww). Een inboedelverzekering bij de bank terwijl die elders veel goedkoper is. Om over die zorgverzekering nog maar te zwijgen. Ik wil helemaal geen homeopathie. En waarom heb ik in godsnaam een rechtsbijstandverzekering die me beschermt tegen gedwongen ontslag? Een doorlopende reisverzekering als ik doorlopend thuis zit? Ik zet alles om. Het scheelt me ettelijke euro’s per maand. Waarom heb ik dit niet eerder gedaan?

Ik weet wel waarom. Vanwege Alice.

Vroeger, toen internet en telefoon nog een zaak waren van KPN en KPN alleen, en Nuon het monopolie had op gas en elektra, had je geen keuze. Het was simpel en overzichtelijk, maar niet perse goedkoop.
Toen er op een goeie dag nieuwe aanbieders aan de horizon verschenen, aanbieders met namen die klonken als een wasmiddel van de Aldi of een stad in Ijsland, was ik een van de eersten die overstapte.
Een naam zegt niet alles.

In mijn omgeving dachten ze daar anders over. Kijk toch uit, zeiden ze, en: Alice? Who the fuck is Alice?
Maar ik dacht slim te wezen. En vooral goedkoop uit. Ik zette alles om.
Dat heb ik geweten. Oxxio sloot de buurman aan in plaats van mij. Bij Tele2 viel het internet steeds uit, en bleef ik gewoon abonnementsgeld betalen terwijl ik allang had opgezegd. Online zei: het ligt aan uw telefoon, mevrouw, goeiedag. En bij Alice stoorde gewoon alles.
Toch ben ik vandaag overgestapt. Op alle denkbare gebieden. Met klamme handen typte ik mijn gegevens in, met een bonkend hart klikte ik op Akkoord.
‘Weet je nog, Alice?’ zei een vriend toen ik hem opbelde om het te vertellen. Daarna viel de verbinding weg. De dure 3-in-1 UPC-verbinding.

Nu zit ik weer bij KPN en Nuon. Ik had geen ander alternatief. Nuon is de enige die stroom levert in mijn gebied. Online heeft geen analoge televisie. Tele2 bleek me niet meer te accepteren als klant omdat ik een keer had staan schreeuwen aan de telefoon. En Alice schijnt inmiddels niet meer te bestaan.
Zo bleek het allemaal toch nog simpeler en overzichtelijker dan ik had gedacht.

Ik hou mijn hart vast.