donderdag 3 oktober 2019

Lief Dagboek #2

Vanaf vrijdag 4 oktober verschijnt er elke maandag, woensdag en vrijdag een oud dagboekfragment van me met de datum van die dag in Het Parool. Hier een voorproefje.

3 oktober 1995
De moordende vrouwenhater O.J. Simpson is op vrije voeten gesteld.
Hoe. Heeft dit. Kunnen. Gebeuren.
Nou ja, ik weet wel hoe. Het lijkt erop alsof de jury het, na de moord op Rodney King door politiemannen uit LA, niet aandurfde een zwarte sportheld te veroordelen voor wat hij overduidelijk heeft gedaan: zijn (blanke) ex-vrouw en een (blanke) vriend van haar vermoord.
Ik heb de afgelopen weken bijna elke dag voor de tv gezeten, urenlang, de rechtszaak op de voet volgend. Ik kon aan niks anders denken, met niks anders bezig zijn. Het was gekmakend, tenenkrommend. Bewijsstuk na bewijsstuk werd opgevoerd, maar de jury (bestaand uit zeven afro-Amerikanen) luisterde liever naar de complottheorie├źn die de (zwarte) advocaat Johnny Cochran ze voorschotelde. Volgens Cochran had de als racistisch bekend staande detective Fuhrman (ok├ę, hij heeft zijn naam niet mee) de bebloede kledingstukken van Nicole Simpson en Ron Goldman eigenhandig in de tuin en het huis van O.J. had neergelegd. Van een rechtszaak over een dubbele moord, werd het een zaak over racisme.
82% van de zwarte bevolking van Amerika gelooft in de onschuld van O.J. 82%!
OJ zelf heeft inmiddels verklaard alles in het werk te zullen stellen om de ‘echte moordenaars’ van zijn vrouw en haar vriend op te sporen en achter slot en grendel te krijgen. Serieus.
Toch zal het me niet verbazen als over een jaar of tien zal blijken dat er inderdaad sprake was van een complot; maar dan een van president Clinton met de burgemeester van Los Angeles uit angst voor een herhaling van de LA Riots.
Afijn, wat deze uitspraak aantoont is dat het leven van een blanke vrouw in de VS minder telt dan het imago van de zwarte man.

American footballspeler OJ Simpson werd na een lange rechtszaak vrijgesproken van de moord op zijn ex-vrouw en haar vriend, maar in de civielrechtelijke zaak werd hij schuldig bevonden. In 2007 werd hij tot 33 jaar veroordeeld wegens een aantal misdrijven, waaronder een gewapende overval.