donderdag 14 november 2013

Exquise

Altijd als ik op Facebook foto’s zie van prachtig gecomponeerde maaltijden, gezond, gevarieerd en kleurrijk bovendien, moet ik denken aan de vrouw die meedeed aan een kookprogramma waarin ze andere kandidaten moest zien te overtuigen van het feit dat zij een chefkok was. Of van het feit dat zij de chefkok níet was, dat weet ik niet meer precies.
Nadat ze haar medekandidaten aan een perfect gedekte tafel een aantal exquise gerechten in verschillende gangen had voorgezet, was het tijd voor het nagerecht. Ze zette een kuipje mascarpone op tafel, pakte de broodplank en legde er een suikerbrood op. ‘Ik had wel iets ingewikkelds kunnen maken, maar dit is gewoon mijn lievelingstoetje,’ zei ze terwijl ze een dikke plak suikerbrood afsneed en daar een kwak mascarpone op liet vallen.
Ik weet niet waarom het me zo is bijgebleven. Misschien omdat ik ook wel eens exquise gerechten bereid, die gezond, gevarieerd en kleurrijk zijn bovendien. En omdat ik daarna vaak een Snickers uit de kast pak, of twee, of drie. Of een zak chocopepernoten. Of gewoon een beschuit met pindakaas en hagelslag maak.
Dat doen jullie ook, dat weet ik zeker. Alleen zie ik dat nooit op Facebook terug.